!

Fyll i det här fältet.

Hämtar...

MENY

SÖK

Köpa Lagotto

Valpköpardokument
Frågor att skriva ut
Rasfolder

Som ägare till en lagotto romagnolo kan du räkna med många skratt, men också en hel del huvudbry. Lagottons charmerande utseende får de flesta fall, men det gäller att känna till rasens alla sidor innan man bestämmer sig för att lagotton är rasen för just mig.

Lagotton är inte bara krullig och gullig, utan även tämligen fordrande. Fastän den inte är jämförbar med de mest krävande raserna, måste man beakta att lagotton är en utpräglad arbetshund med tillhörande aktivitets- och motionsbehov. Den är lättlärd med stor motivation att utföra arbetsuppgifter, vare sig dessa är beordrade av ägaren eller påhittade av hunden själv. Det är en smart och signalkänslig hund, som har lätt för att läsa av både människors och andra djurs kroppsspråk och signaler. Många ägare beskriver sin lagotto som särdeles envis och att den gärna drar i kopplet, vilket är karaktäristiska drag hos arbetande hundar.

Rasen är relativt sen i sin mognad, och kan under uppväxten med sin stora företagsamhet bjuda ägaren på en riktig utmaning. Man bör, enligt vedertagen praxis, inte lämna hundar ensamma mer än fyra timmar om dagen. Ett råd som i synnerhet gäller en så uppfinningsrik och driftig hund som lagotton.

 

Rörelsebehovet är förhållandevis stort. Att få röra sig fritt i skog och mark är mycket uppskattat, och då rasen har fallenhet för just nosarbete passar den mycket bra för olika typer av spår- och sökaktiviteter. Att leta tryffel, oätlig som ätlig, är en utmärkt sysselsättning om man har möjlighet till det. Rasen passar också bra för t.ex. agility, lydnad och rallylydnad.

Allergivänlig?

Lagotto har ett rykte om att vara särskilt allergivänlig, och marknadsförs ibland som en ras lämplig för personer med allergi. Det finns tyvärr inga vetenskapliga belägg för att allergiker skulle tåla lagotto bättre än andra hundraser. Damm och smuts fastnar lätt i den täta pälsen vilket också kan ge allergikern besvär.

Att tänka på
Funderar man på att skaffa lagotto och är utan erfarenheter är det av största vikt att gå kurser eller på annat sätt inhämta kunskaper om hundens beteenden och behov. Det är väsentligt att i mycket tidig ålder träna lagotton vid att bli hanterad, för att kunna utföra nödvändig vård. En ung eller otränad hund testar inte sällan sin ägare för om möjligt slippa undan kloklippning eller liknande. Att behålla lugnet, vara konsekvent
och klargöra att det är ägaren som bestämmer är betydande. Med fostran, motion och konsekvent hantering är lagotton en mycket trevlig och trogen kompis som villigt följer sin familj på allehanda utflykter.

Texten ovan är hämtad ur SLRKs rasfolder.

Klubbens uppfödare har sammanställt ett dokument som sammanfattar vad man som valpköpare bör tänka på och var man kan hitta lite mer information om dessa frågor. Valpköpardokumentet och frågor (för utskrift) till uppfödare som man vill ställa kan underlätta att samla på sig relevant information inför beslutet

 

https://goo.gl/forms/bzCTF5XqQ1hY5ade2